İLÇE BAŞKANIMI OLUYOR ? İLÇE BAŞKANIMI OLUYOR ?

 “BİRBİRİMİZE CANDAN BAĞLIYIZ” Ülke çapında 18 bölge Kan Merkezi, 69 Kan Bağışı Merkezi ve her gün farklı bir yerde olan 300’den fazla mobil ekiplerle Türk Kızılay’ı kan bağışçılarını bekliyor.

1957 yılında Ankara ve İstanbul’da eş zamanlı olarak açılan ilk modern Kızılay Kan Merkezleri ile Kızılay, kan bankacılığı alanında hizmet vermeye başladı. Ülkemizde kan hizmetleri alanında ihtiyacın artması üzerine yaygınlaşan Kızılay kan hizmetleri ağı 1983 yılında organizasyonel yapıya kavuştu ve Kızılay Kan Hizmetleri Müdürlüğü kuruldu. Aynı yıl çıkan 2857 sayılı “Kan ve Kan Ürünleri Kanunu” ile özel kan bankaları kapatılmış; Kızılay Kan Merkezleri ve Kan İstasyonları ile hizmetlerini sürdürmeye devam etmiştir. 2005 yılı itibariyle ülkemizde bilimsel ve toplumsal alanda güvenli kan temininde yaşanan problemleri ortadan kaldırmak amacıyla Kan Hizmetleri Müdürlüğü, Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Birliği’nin önerileri doğrultusunda "Güvenli Kan Temini Projesi’ni hayata geçirdi.

Yaklaşık 3000 çalışanı, 18 Bölge Kan Merkezi, 69 Kan Bağış Merkezi ile ülkemizde sürdürülebilir güvenli kan teminini sağlamak misyonuyla çalışmalarına devam eden Türk Kızılay Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü, deneyimini yenilikçi teknoloji ve yaklaşımlarla birleştirerek, toplumun duyarlılığını artırmak ve güvenli kan ihtiyacının karşılanmasında sürdürülebilir model olmak hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Bugün ülkemizde hastanelerin kullandığı kan ürünlerinin %87’si Kızılay tarafından karşılanıyor. %13’ü ise Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı süreli Bölge Kan Merkezlerinden karşılanıyor.

Kızılay bunun yanı sıra aynı kan ekipleri ile TÜRKÖK projesi kapsamında kök hücre bağışçısı olmak isteyenlere de hizmet veriyor. Türk Kızılay, hazırlık çalışmalarını tamamlamasıyla birlikte 2014 yılında “Kök Hücre Bağışçısı Kazanımı” görevine başlamış olup Bölge Kan Merkezlerinde kurduğu 16 Kök Hücre Bağış Merkezi ile hizmetlerini sürdürmektedir.

Editör: Haber Merkezi