Düzce, Türkiye'nin Batı Karadeniz bölgesinde bulunan bir şehrimizdir. Bu şehrimiz, yöresel lezzetleri ile oldukça cezbedicidir! Şehrin zengin mutfağı, çeşitli tatlar ve geleneksel yemekler ile doludur. Gelin, Düzce’deki en meşhur 13 lezzete birlikte bir göz atalım!
- Balıklı Yemekler
Hamsili Börek
Hamur, soğan ve taze hamsinin bir araya geldiği bu börek çeşidinde, hamurunun taze olması, böreğin lezzetini arşa çıkarıyor. Bu börek, muska şeklinde kapatılarak kızartılıyor ve servise sunuluyor. Düzce’ye gelirseniz, hamsili börek mutlaka denemeniz gereken bir lezzettir. Çünkü bu börek, Düzce’nin en sevilen atıştırmalıkları arasında yer alıyor.
Hamsi Pilavı
Hamsi, Düzce sofralarında sıkça rastlayabileceğiniz bir lezzettir. Bu yemekte, iç pilavın etrafına taze hamsiler yerleştirilir. Enfes bir Karadeniz lezzetidir.
İsli Balık
İsli balık, akşam yemeklerinin vazgeçilmezleri arasında yer alır. Melen Çayı’ndaki balıklar, tütsülenerek hazırlanır ve lezzetli bir aromaya sahip olur. İsli balık, genelde meze olarak tercih edilir.
Buğulama
Düzce'de balığın pek çok çeşidi buğulama yöntemi ile pişirilir. Soğan, sarımsak, domates, biber ve limon ile balıklar, fırında şahane bir lezzete kavuşur. Buğulama, her tür balık ile yapılabilen bir yemektir. Ancak; mevsim balıkları ile hazırlanır ise, çok daha lezzetli olur.
Kiremitte Palamut
Kiremitte palamut, özellikle Düzce’nin Akçakoca ilçesinde popüler bir balık yemeğidir. Balık, isteğe bağlı olarak sebzeler ile birlikte kiremitte pişirilir. Akçakoca'daki balık restoranlarında mutlaka denenmesi gereken bir lezzettir.
- Diğer Lezzetler
Çerkez Tavuğu
Çerkez tavuğu, Düzce'nin önde gelen yemeklerinden biridir. Tavuk, ekmek ve ceviz gibi malzemeler kullanılarak hazırlanır. Yöresel bir lezzet olan Çerkez tavuğu, şehrin pek çok restoranında bulunabilir. Bu meze, genelde ana yemek ile birlikte servis edilir.
Mamalika
Mısır unu ile hazırlanan bu Tatar mezesi, Düzce'nin özdeşleşmiş lezzetlerinden biridir. Bu mezeye, kaşar peyniri ilave edilir ve enfes bir lezzete ulaşır.
Boşnak Böreği
Peynirli, patatesli, kıymalı ve ıspanaklı olarak hazırlanan Boşnak böreği, emek isteyen bir hamur işidir. Boşnak böreği, genelde ara sıcak olarak servis edilen bir yiyecektir.
Bazlama
Bazlama, taş yapımı saclar üzerinde kızartılır. Tereyağlı sac üzerinde kızartılıp; patatesli, otlu ya da kıymalı harçlar kullanılarak sunulur. Bazlama, pek çok ilde olduğu gibi, Düzce’de de oldukça popüler bir lezzettir.
Tembel Karı Makarnası
Tembel karı makarnasında un hamuru, kaşık yardımı ile tencereye atılır ve haşlanır. Ardından keş, fındık ya da ceviz ile servis edilen bu ilginç makarna tarifi, Düzce'nin özgün lezzetleri arasında yer almaktadır.
Mamursa
Mamursa, tamamen mısır unu, su ve yumurta ile hazırlanır. Mısır unu ile hamur yapılır ve hamur tepsiye yayıldıktan sonra yumurtası eklenir. Mamursa, isteğe bağlı olarak peynir çeşitleri ya da kıyma eklenerek de servis edilebilir.
Sebzeli Kaygana
Sebzeli kaygana için; taze soğan, tuz, maydanoz ve sıvı yap bir kaba eklenir ve güzelce çırpılır. Daha sonra yavaş yavaş bu karışıma un katılır ve çırpmaya devam edilir. Isıtılan tava üzerine krep hamuru azar azar konur ve önlü arkalı olacak şekilde pişirilir.
- Tatlılar
Akçakoca Melengücceği Tatlısı
Bu tatlı; manda kaymağı, süt, yumurta, fındık yağı, buğday unu, dartı ve bol ceviz, fındık, bal içerir. Akçakoca Melengücceği tatlısı, Düzce'nin 700 yıllık lezzet geleneklerinden biridir. Bu lezzet, Osmanlı mutfağında da yer almıştır.